Huurkoop

De  voor- en nadelen van huurkoop

Stel je hebt je droomhuis gevonden. Het is ook nog eens een koopje. Dan wil je natuurlijk snel je slag gaan voordat het te laat is. Een huis handje contantje aftikken, zal voor de meeste kopers natuurlijk niet mogelijk zijn. En al zou het wel mogelijk zijn, dan nog is het natuurlijk niet de allerbeste optie. Er zijn vele vormen van krediet voor handen. Allen met min-en pluspunten. Dat geldt natuurlijk ook voor huurkoop. In bepaalde gevallen is het de meest logische optie en in andere gevallen een slechte keuze. Wij zetten de voor- en nadelen van huurkoop voor je op een rijtje.

Huur de grond en koop het huis

Door de bankencrisis zijn banken steeds minder snel geneigd om een hypotheek te verstrekken. Dat is vreemd te noemen en zeer vervelend, maar het is helaas niet anders. Het kan dan ook voorkomen dat je jouw droomhuis eindelijk hebt gevonden. Je hebt alle cijfers doorgenomen en berekend. Je kunt het huis betalen. Maar.. de bank wil je het geld niet lenen. Je kunt dan natuurlijk de pakken gaan neerzitten, maar je kunt ook actie ondernemen. Door de zogenaamde huurkoop aan te gaan. Je koopt dan het huis, maar de grond wordt gekocht door een andere bank of verstrekker. De grond huur je in dat geval, maar kan je uiteindelijk natuurlijk wel overkopen. Op die manier kan je toch in je droomhuis gaan wonen.

Realiseer je droomhuis

Een bank kijkt altijd naar de totale waarde van het huis dat je koopt. Bij een huurkoop kijkt de kredietverstrekker echter naar de waarde van de grond én naar de waarde van het huis. De waardes worden van elkaar gesplitst en de huurkoop is geboren. Voordeel is natuurlijk dat je op deze manier je droomhuis kunt realiseren. Er kleven natuurlijk ook wel wat nadelen aan.

Extra papierwerk

Het extra papierwerk bijvoorbeeld. Je betaalt nu zowel je hypotheek als huur voor de grond. Dat betekent echter niet dat een huurkoop per definitie duurder is. Wel betekent het dat je extra lasten hebt. Natuurlijk kun je de grond uiteindelijk gewoon overkopen wanneer je de ruimte hebt. Dit kan over vijf jaar zijn, maar ook over tien jaar. Die keuze is volledig aan jou. Mocht je je huis uiteindelijk willen verkopen dan dient de grond wel in jouw handen te zijn voor een iets soepelere verkoop. Anders wordt het natuurlijk wel een heel erg lastig verhaal.