Doorlopend krediet

Waarom een doorlopend krediet de populairste is en blijft

Als je geld wilt lenen, zal je doodgegooid worden met termen waar je het bestaan niet van afweet. Laat staan dat je weet wat al deze termen betekenen. Of liever nog: voor jou betekenen. Dat maakt het vinden van de perfecte lening nog geen makkelijke aangelegenheid. Natuurlijk kan je genoeg informatie opvragen bij bankmedewerkers, maar vaak praten ze in moeilijk jargon wat als gebakken lucht klinkt voor lekemansoren. Daarnaast is een bank ook een instituut waar geld moet worden verdiend. Als de crisis ons één ding heeft geleerd is het wel dat een bank geen liefdadigheidsinstelling is die het beste voor heeft voor haar klanten. Je informatie over de diverse leningen kan je dan ook beter ergens anders vinden. Wij bespreken wat doorlopend krediet precies is en inhoudt.

Het bekendste krediet

Het doorlopend krediet is waarschijnlijk het meeste gebruikte krediet in Nederland, op de creditcard na dan. De reden is simpel: het is enorm gemakkelijk voor de consument én het is de meest winstgevende kredietlening van banken. Dat laatste is overigens helemaal niet erg. Het is niet zo dat je uitgekleed wordt door de bank. Het is simpelweg een voldongen feit dat het vermelden waard is. De reden dat deze vorm van krediet winstgevend is voor de bank is ook niet zo lastig te bedenken.

Maar wat houdt het eigenlijk in..

Laten we eerst in het kort uiteenzetten want zo’n doorlopende lening nou precies inhoudt. Om een kort verhaal niet nodeloos lang te maken: bij een krediet wat doorlopend is staat het van tevoren niet vast hoeveel je leent. Dat klinkt vreemd, maar is het niet. De bank kijkt naar je betalingsgeschiedenis via het BKR, naar je loon en tal van andere zaken als de waarde van je huis en zelfs auto. Op dat moment bepalen ze hoeveel jij waard bent en dus hoeveel jij kunt lenen. Van tevoren weet je dan ook niet hoeveel je gaat lenen, er zit alleen een grens op. Die grens, of kredietlimiet, kan laag of hoog liggen, dat verschilt per persoon. Je betaalt alleen rente over het openstaande saldo. De aflossing wordt van tevoren vastgelegd en zal normaliter zo rond de 2% van het kredietlimiet/openstaande saldo liggen. Dat betekent dat je een nieuwe auto of keuken dus in zo’n vier jaar kunt aflossen.

Krediet voor het leven

Maar… daar houdt het niet op. Je kunt er namelijk voor kiezen om tussentijds een nieuwe investering te doen. Stel je koopt eerst een nieuwe auto en vraagt daar een doorlopend krediet voor aan. Na drie jaar wil je een nieuwe keuken. Je kunt dan het huidige krediet gebruiken. Je hebt immers al het nodige afgelost waardoor je weer meer bestedingsruimte hebt. Dit betekent dan ook dat je doorlopende krediet vaak een lening voor het leven is. Vanwaar ook de naam. Hierdoor verdient de bank het meeste geld aan dit krediet. Niet omdat de rente zo hoog is, maar omdat klanten dit krediet een zeer lange tijd zullen gebruiken.